• MIJN RECEPT AAN DE GAZETTE VAN DETROIT.

    Dit is mijn recept dat ik naar de GAZETTE VAN DETROIT gestuurd heb.

    Het is een recept van mijn grootmoeder, die als ze de jan in de zak maakte , iedereen heel blij maakte.

    JAN IN DE ZAK.

    --------------

    ingrediënten

    ---------------

    700 à 800 gram tarwebloem.

    50 gr kristalsuiker.

    1 afgestreken koffielepel zout.

    100 gram boter of margarine.

    2 à 3 dl melk.

    1 ei.

    40 gram gist.

    200 gram rozijnen( zowel lichte als donkere).

    Voor de saus.

    -------------

    tarwebloem.

    melk.

    bruine suiker.

    Donker bruine stroop( zoals candico).

    bereidingswijze.

    ---------------------

    We nemen de bloem en doen die in een ruime kom,

    maken een gat in het midden en doen daar het ei en de suiker in, <

    ondertussen hebben we de gist opgelost in wat melk.

    Als deze goed opgelost is doen we deze bij het ei.

    De boter verdelen we in stukjes en voegen deze ook aan de bloem , ei en suiker toe.

    Aan de rand van de bloem ( rondom dus) strooien we het zout, maar zorg dat het zout niet in aanraking komt met de gist.

    Begin alles goed te kneden( +/- 15 minuten) tot er zich een schoon bolleke vormt.

    Strooi wat bloem op een tafel , met een zuiver blad, en kneed daar nogmaals, bij deze kneed beurt voegtmen de rozijnen toe.

    Het deeg wordt na het goed te hebben gekneed terugin de ruime kom gelegd en afgedekt met een zuivere vaathanddoek.

    Deze kom wordt op een warme plaats gesteld, zodat het deeg nu kan rijzen.

    Na 1 uur te hebben gerezen wordt het deeg nogmaals gekneed en nadien in een kussensloop gestoken.

    De deegbal wordt terug in de ruime kom gelegd om nog een laatste maal op een warme plaats te rijzen(+/- 30 minuten).

    Terwijl dit rijzen gebeurt zetten we een ruime kookpan halfgevuld met water op een vuur, het water moet lauw zijn.

    De kussensloop met de deegbal(=dus de jan in de zak)wordt in het water gebracht waar hij nu 1 uur moet koken,

    Na 30 minuten wordt de zak met de jan gekeerd in het water( om alzo de andere kant goed te kunnen koken).

    Als de jan 1 uur gekookt heeft wordt deze in een vergiet gedaan om uit te lekken.

    Ondertussen zetten we een steel pannetje op het vuur, met daarin een klontje boter dat we latensmelten.Daaraan voegen we een 3 tal lepels tarwe bloem toe en maken zo een roux.

    Vanzodra de boter en bloem zich mengen voegen we langzamerhand wat van het kookvocht van de jan toe..

    Men moet zelf maar zien hoeveel men toevoegt, is afhankelijk van persoon tot persoon( de ene wil een dikke saus de andere niet).

    Men heeft nu een bleke saus, maar nu beginnen webruine suiker of bruinesuiker stroop( van candico) toe te voegen.

    Even proeven of de saus lekker is van smaak.

    De jan wordt op een groot bord gelegd en in schijven van +/- 1 cm dik gesneden,

    op een bord geserveerd met een goeie pollepel caramel siroop die je zelf bereid hebt.

    smakelijk.

    janindezak1

    janindezak2

    janindezak3

    janindezak4

  • BESLIST EEN BEZOEKJE WAARD.....

    terracottapeeties

    Vanaf 1 oktober 2008 zijn er in MAASEIK de befaamde Terra -cotta krijgers van Xi'an te bezichtigen.

    Noteer deze datum alvast in jullie agenda om dit fenomenaal gebeuren niet te missen.

  • WATERKIEKEN??????.......DEEL 2.

    waterkiekensto

    Afgelopen zondag was het heel mooi weer, CHARLOTTE,PERNILLE en CAROLINE hebben een watergevecht gehouden.

    Het begon allemaal heel kalm en voorzichtig, maar al gauw veranderde het in een serieuze toestand.

    Eerst gebruikte men alleen nog plastiek flessen, maar het duurtde niet lang of het waterpistool werd bovengehaald.

    Het uiteindelijk slachtoffer van dit water gevecht is onze NEWFOUNDLANDER GUCCI geworden.

    Ze was nat tot achter haar oren, ik heb de meisjes dan maar de opdracht gegeven om Gucci grondig te wassen.

    Gucci liet het allemaal maar gebeuren en genioot met volle teugen van het verfrissend en verkoelende bad :-)

  • PFFFFFFFFFFFFFFFFFFF....

    help

    Het ganse weekend niks kunnen posten, door de problemen met de pc.

    Mijn BOLLE heeft hier gisteren tot middernacht gezeten om de pc te proberen in orde te zetten.

    Deze morgen is het eindelijk gelukt..YIEHHHHHHHHHHHHAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA.

    Eindelijk een postje nu.

  • WATERKIEKEN??????.......

    klavertje

    Ik ging dus deze morgen lezen bij ons KLAVERKE dat ze gisteren een water kieken geworden is, amaai ik denk dat dit heel moeilijk is hahahahahahahahaha.

    Alle gekheid op een stokje, ik heb dus gisteren samen met ons Caroline de tuinmeubelen afgewassen en op het terras gesteld met bijbehorende parasol.

    We hebben toch nog van het lekkere weertje kunnen genieten tot een regenbui de parasol liet dienst doen als paraplu hahahahha.

    tuin2008to

  • WHAAAAAAAAAAAAAA.............

    muis

    Ik ging daarstraks een postje doen, heb alles ingetypt, ga even naar beneden, om nog een bijhorende foto te maken.

    Ik kom terug, geen beeld meer, doorschermbeveiliging, de muis werkte niet meer..heb hier een tijd zitten prutsen, en nu terug werkende muis.

    Begrijpen wie begrijpen kan...

    Mijn postje zal dus voor straks worden denk ik .

  • YIEEEEHHHHHHAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

    zonnehemel

    Het weertje is heerlijk, straks haal ik de tuinmeubelen uit de kelder om ze eens af te stoffen en dan maar heerlijk genieten van deze mooie lente dagen.;-)