• CANADEES PARK:'GULF ISLANDS NATIONAL PARK RESERVE'

  De 'GOLF EILANDEN'zijn gelocaliseerd in één van Canada's meest ontwikkelde en verstedelijkste gebieden, namelijk aan 'THE STRAIT OF GEORGIA LOWLANDS in BRITISH COLUMBIA'.

  De nationale park reserve is ontstaan in mei 2003 om de 'ECOLOGISCHE INTEGRITEIT ' van het gebied te verzekeren.

  Het is het eerste natuurpark in de 21ste eeuw met tot doel een nationale reserve aan te leggen.Het omslaat een oppervlakte van 35 km²( aan land en ook 15 eilanden, inhammen) en een oppervlakte van 26km² aan zee gebied.

  Eén van de grootste verwezenlijkingen is het bijbrengen van cultuur van mensen die er leefden, het bijbrengen van hoe men op een goede manier met de natuur(restanten ) kan omgaan.

  FOTO links:Pender island( één van de 15 eilanden) , FOTO rechts:Bennett Bay.

 • EEN SPECIALEKEN.....

  Al een voorsmaakje van het park dat morgen langs komt.

  De schoonheid van de natuur is toch ongekend, wat heel jammer is.

 • HET ZAL VOOR....

  Morgen zijn mijn posting over Canada.

  Ik ga me seffens een deugddoend douchke pakken en me daarna gezellig neervleien in mijn zetel met een warme drank.

  Nog een aangename avond iedereen en graag tot morgen.

  Voor straks een goede nachtrust ..love and hugs Nancy

 • MAANDAG

  Het is alweer van vrijdag geleden dat ik hier nog eens in blog land vertoefd heb, maar ik denk dat jullie wel al weten van LILIMAY waar ik het afgelopen weekend heb uit gehangen.

  De zaterdag samen met mijn zus op pad om kleding te kopen voor de meisjes dit tgv de communie van Charlotte op 7 mei.We zijn dus samen met hun pa en LILIMAY gaan winkelen, het is ons zeer goed gevallen...maar ja dat wisten jullie dus al.

  Ik ben om 19u30 thuisgekomen.Carolientje was heel blij me terug te zien, ik heb het daarna wel geweten, ze week geen moment van mijn zijde.

  Zelfs gisteren hing ze constant naast of aan mij, kan het wel begrijpen, normaal ziet ze haar mama veel en ineens niet.

  Ondertussen is het weekend alweer gepasseerd en begint straks mijn eerste werkdag van de week.

  Ik ga proberen om vanavond nog een berichtje over MY LOVE FOR CANADA te posten.

  Maak er allemaal een aangename en leuke dag van , groetjes Nancy

 • SNOTNEUZEN GEVAAR.....

  Hier bij ons thuis, nadat Pernille en ik ervan gehad hebben(buikgriep en sinusitis) heeft Charlotte het nu ook te pakken.

  Ze ligt momenteel al te slapen, heeft een verstopte neus, keelpijn en hoofdpijn...

  Onze kleinste deugniet hoest een klein, beetje, maar verder is die in orde.

  Ik zal toch blij zijn als alle ziekte kiemen uit ons huis verdwenen zijn.

  Toch een positieve noot, vandaag heeft Charlotte haar tussentijds rapport gekregen..het was goed, 2%minder dan vorige maal, maar Charlotte was heel tevreden.

 • Het menselijk verhaal achter HET'GROSMORNE PARK'.

  Voor ongeveer 5000jaar leefden er mensen langs de Noordelijke kust van NEW-FOUNDLAND.Culturen zijn er ontstaan en ook verdwenen, maar ze hadden allemaal 1 ding gemeenschappellijk hun leven was volledig ingesteld op de zee, men leefde immers enkel en alleen van de visvangst.

  De 'archaic indians'waren de eersten die overkwamen van LABRADOR en zich in NEW FOUNDLAND vestigden, zo'n 5000jaar geleden.

  Het oudste element dat men van hun leven hier gevonden heeft is een site'L'ANSE AMOUR'in het zuiden van LABRADOR.

  Het koudere weer bracht ook andere stammen naar NEW FOUNDLAND, namelijk de 'PALAEO ESKIMOS', deze stam was gespecialiseerd in de visvangst van zeezoogdieren, ze gebruikten alle mogelijke zaken die maar geschikt waren om te jagen.

  Van deze stam zijn niet veel overblijfselen , maar de stam die de meeste archeologische vondsten naliet, is onbekend.

  Ongeveer 1000 jaar geleden kwamen de eerste Noren het gebied verkennen, ze vertrokken ten westen van Groenland en vormden de oudste EUROPESE NEDERZETTING IN NOORD-AMERIKA.

  Een enkeling voer verder over de oceaan en eindigde in 'GROSMORNE PARK'.Hun kampen zijn in 1960 ontdekt door Helge en Anne Stine.

  In de jaren 1500-in afwachting van John Cabot en Jaques Cartier-kwamen ook verscheidene BASKEN ieder jaar naar NEW FOUNDLAND , dit om hun koopwaar aan te bieden.

  In 1534 arriveerde de Franse kapitein Jaques Cartier op Canadese bodem, van hem is er de oudste natuurkundige kaart van het 'GROSMORNE PARK',slechts 200 jaar later arriveerde de Britse admiraal John Cook.Zoals je wel al weet (uit de Canadese geschiedenis)hebben de Fransen en Engelsen altijd in de clinch gelegen met elkaar over het Canadese grondgebied.Dit tot het in 1713 werd toegewezen aan Engeland(het grondgebied NEW FOUNDLAND)maar de Fransen behielden de rechten voor het varen en bevissen op hetzelfde grondgebied.

  Achteraf bekeken waren dit de eersten die het nut van de vis in zagen en meerdere manieren ontdekten om de vis te consumeren en te bewaren.Later zijn er vele visserijen ontstaan die samen met de bosontginning een stabiel leven kon geven.

  FOTO links:de vuurtoren op grosmorne.

  FOTO rechts:zicht op waar de oudste indiaanse nederzetting gelegen is :L' ANSE AMOUR

 • MAG ER EVEN....

  Gelachen worden?.

  Een mopje:

  Jan is aan het stoefen in het café,

  'Alles wat mijn vrouw zegt gaat het ene oor in en het andere weer uit'.

  De barkeeper reageert hier op en zegt,'JA ,dat is nogal logisch, als er niets tussen in zit om het tegen te houden'