• CANADEES NATIONAL PARK:'GRASSLAND PARK' deel 2.

  Water is één van de belangrijkste zaken bij een goed werkend ecosysteem.

  Waterwegen zoals de 'FRENCHMAN RIVER' , 'ROCKCREEK' zijn van belangrijk voor de grote biologische diversiteit die men krijgt op de prairie.

  De unieke combinatie van het landschap en het klimaat maken speciale plaatsen voor aangepaste plantengroei, dieren en bedreigde plant,-en diersoorten.

  Door de verschillende grassoorten( zowel lange als korte grassoorten) illustreren het karakter van dit ecosysteem en tonen zijn belangrijkheid aan in het voort bestaan van onze planeet.Met name een bepaalde grassoort -'BLUE GRAMA GRASS' - is een historische favoriet van de bizon.

  In minder dan een eeuw is het 'PRAIRIE GRASSLAND' een van de meest bedreigde plaatsen op het Canadese vasteland geworden.Veranderingen in de prairie, vooral door versteging(door de mens) en het uitroeien van verschillende diersoorten zoals de bizon, prairiewolf,grizzlyberen, vossen,prairiechicken leiden tot met uitsterven bedreigde andere soorten, zoals de 'PRONGHORN ANTELOPE'.

  Verder is het 'GRASSLAND PARK' en daarjuist buiten, de enige overlevingsplaats van de 'BLACK TAILED PRAIRIE DOG'.Zijn natuurlijke omgeving is een mix van aan de prairie aangepaste diersoorten.Het park speelt een belangrijke rol in het herstellen van de natuurlijke leefplaatsen, in bescherming brengen van bedreigde dier en planten soorten, maar vooral deze soorten terug brengen,ze opnieuw kweken.Vooral door dit harde werk kan er gezegd worden dat een groot deel van de fauna en flora nog steeds in het park aanwezig zijn.

  Verder vind men nog steeds overblijfselen van de 'MENSELIJKE AANWEZIGHEID' alhier.Men vind er nog restanten van tipi's, projectiel punten en andere voorwerpen die duiden op de Indiaanse aanwezigheid , die vooral gericht was rond de bizon.Het park was ook het favoriete jachttafereel voor de 'METIS indianen' die volop joegen op de bizon.Gaande door de geschiedenis kunnen we zeggen dat 'THE GRASSLAND NATIONAL PARK ' gebied de laatste grens van het Canadese Wilde westen, waar vele mensen de prairie doorkruisten op zoek naar verschillende schatten.Later werd er vee door gedreven , dit naarmate ervzich meer en meer veeboeren nestelden in de prairie, pas in 1908 werden de dieren in omheiningen onder gebracht, velen dan deze dieren verloren voor altijd hun vrijheid.

  Foto: één van de bedreigde planten'BESSEY'S LOCOWEED'

 • See you ...

  all later,ik moet gaan werken nu....CIAOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

 • Goede nacht

  Ik hou het hier vandaag voor bekeken.

  Heb geen tijd om mijn blogronde te doen, ik hoop dat het me morgen of tenmiste overmorgen zal lukken.

  Vandaag was een aangename dag op het werk, we waren terug bij de gelukkigen, want er was een collega jarig .

  De jonge man in kwestie had 'TIRAMISU' meegebracht....Lieve mensen, deze was overheerlijk.

  Zijn ma had die klaargemaakt..ze krijgt dus een GROTE PLUIM.

  Nog een aangename en warme avond, voor straks SLAAPZACHT en morgen weer GEZOND op.

  Vooral LILIMAY kan een beetje steun gebruiken, nu ze door de WINTER het zonlicht niet meer ziet.Strekte Lilimay...

  Slaapwel , love and hugs Nancy

 • GRASSLAND PARK... een sfeerbeeld

  Van hoe weids het er op de prairie kan zijn...

  Heel mooi maar langs de andere kant ook verontrustend.

  Stel je voor dat je daar verdwaalt?Ik mag er niet aan denken

 • CANADEES NATIONAL PARK: 'GRASSLAND PARK.deel 1

  Het 'GRASSLAND PARK' is het eerste park dat een deel van de prairie in berscherming neemt.Het is hier waar indianen opperhoofd 'SITTING BULL' werd gevangen genomen na een gevecht in 'LITTLE BIG HORN' in 1876.Fietsen, wandelen en natuur fotografie zijn de belangrijkste zaken die er in het park gedaan worden.Maar laten we niet op de zaken vooruit lopen, eerst moet het park nog voorgesteld worden.

  Er zijn 2 dingen kenmerkend aan het 'GRASSLAND PARK', namelijk, subtiliteit en ruimte.De ruimte is overweldigend.Een schrijver Mr Wallace Stegner beschreef het landschap als volgt.'IT'S A DISTANCE WITHOUT LIMITS, A HORIZON THAT DID NOT BOUND THE WORLD BUT ONLY SUGGESTED ENDLESS SPACE BEYOND'.

  Terwijl we over het park heen kijken , zien we dat het park vol van leven is.

  Dit is zeer belangrijk, aangezien dat het gebied heel onderheveig is aan veranderingen.Op deze vochtige en harde plek, de overlevenings sleutel hier is 'ADAPTATION'of aanpassing.

  Het 'GRASSLAND PARK' is een onderdeel van een groter Canadees systeem om de gebieden te beschermen.Het doel is 'DE 39 NATIONALE PARKEN' te beschermen.In de volgende dagen ga ik het ecosysteem, de dieren en planten bespreken.

 • Good night

  Iedereen.

  Ik hoop dat jullie allemaal een mooi weekend gehad hebben.Bij ons hier was het reuze druk , maar heel erg leuk.

  Mijn schoonzus had de ALLER LEKKERSTE PIZZA'S voor ons klaar gemaakt en die hebben we gisteren met ons bezoek mooi opgepeuzeld.

  Vandaag was het een gezellig weerzien met onze kennissen uit West-Vlaanderen, die zich toch een beetje hadden verreden.

  Ze zaten in Bilzen in plaats van in Dilsen( scheelt een 30 km),ze zijn toch nog goed gearriveerd hier.

  Er zijn herinneringen opgehaald uit ver vervlogen tijden..in EEN WOORD het was LEUK.

  Nu rest er mij alleen nog jullie een aangename avond te wensen..groetjes, slaapzacht en morgen fris weer op.

  Hugs, Nancy.

  En speciaal voor al onze stoere BINKEN hier in blogland zoals,BORRIQUITO, den BERRE,ons STROPKE een SCHOON FERM KIEKEN , ons BETTIEKEN BOOP:-)

 • Vandaag....

  begint het weekend, ik moet zeggen dat ik het niet erg vind.

  Vandaag geschrokken toen mijn wekker deze morgen afliep.

  Ik heb dus wat te goed geslapen, het was te merken ook vandaag.:-).

  Om 11 u naar huis gekomen, mijn ventje kwam met her verlossende antwoord' dat ik vandaag mijn bril mocht gaan halen'..

  Ge kunt niet geloven hoe blij ik was.

  In de namiddag na de wekelijkse boodschappen, ben ik dus mijn bril gaan halen.

  Het is wel een serieuze aanpassing, vooral het lezen zal een beetje moeten wennen( aangezien ik mijn hoofd dus wat naar beneden moet richten).

  Maar al bij al valt het mee.

  De meisjes zijn dit weekend bij hun pa , maar dit wil niet zeggen dat we eren rustig weekend hebben.Helemaal niet, morgen ga ik eerst met mijn schoonzus naar de markt-tenminste als ze niet te stijf is :-), ze volgt LINE DANCING, gisteren was haar eerste les-en in de namiddag krijgen we bezoek.De zondag het zelfde, dan komen vrienden uit West -Vlaanderen langs, die ik in een eeuwigheid niet meer gezien had.Maar nu wens ik jullie allemaal een fijn weekend.

  Groetjes Love and hugs, nancy.

  Foto:line dancing 'EEN SPECIALEKE ' voor mijn SCHOONZUS :-)