• Oefffffffff......

  Wat ben ik blij dat het avond is, amaai wat een drukke dag vandaag.

  Een mens heeft hier zelfs geen tijd om naar het toilet te gaan...En als dat al lukt ,dan vallen ze me daar ook nog eens lastig.

  Carolientje ligt in haar bedje, maar pruttelt nog wat tegen, Pernille is aan het douchen en Charlotte is nog op vioolles....

  Maar straks, rust..eindelijk een beetje genieten van de avond.Heb vandaag toch nog op mijn traintoestel gestaan, voor 11 minuten , ja het gebeurt langzaam aan, maar beter zo of vroegtijdig afhaken.

  Gisteren heb ik er trouwens ook de fameuze BBB oefeningen nog bijgedaan, maar vandaag niet :-).

  Aan iedereen nog een mooie en rustige avond en slaapwel voor straks, liefs en knuffels Nancy

 • FAUNA EN FLORA IN 'BANFF NATIONAL PARC'

  Het Banff national park is de thuis basis voor 53 soorten zoogdieren.Deze grote hoeveelheid is te wijten aan de grote diversteit die er in het park is, met name het constante wisselende klimaat, niveaus hoogtes en verschillende plantensoorten.

  Men kan in het park de dieren onderverdelen in 3 groepen nl: de kleine zoogdieren,hoefdieren, en de grote vleeseters.

  Van de kleine zoogdieren zijn er 29 soorten aanwezig in het park, en ze gaan van klein naar groot met als eerste de pygmee spitsmuis die niet meer dan 300 gram, en het grootste met een gewicht tot 27 kg.De Columbiaanse grond eekhoorn is het meest geziene dier in het park gedurende de zomer, alhoewel ze 7 maanden in winterslaap zijn, zijn ze toch een geduchte prooi voor GRIZZLY'S,COYOTES,WOLVEN en ADELAARS.De harige marmot, leeft in een kolonie, en bevinden zich in de 'ALPINE ZONE' op 6000 tot 8000 voet.De harige marmot is een van de grootste knaagdieren in het park, en kan tot 17 kg wegen.

  Bij de hoefdieren, zijn er acht verschillende zoogdieren soorten.Deze kunnen op hun beurt in 2 families opgedeeld worden nl: 'the DEERFAMILIY' en 'the GOAT-SHEEP FAMILY'.Bij de eerste familie krijgen de dieren iedere herfst mooie gewijen, die ieder jaar terug komen, en bij de geit schaap achtigen, hebben de dieren hoorns voor de rest van hun leven , en die niet afvallen zoals bij de rendierachtigen.

  Onder de deerfamily, hebben we oa: 'THE MOOSE',die het grootst uit zijn familie is, en gewooniljk de hoogte van een paard heeft.'THE WAPITI', is de meest gekende en bekende inwoner van het Banff national park.Met hun mooie kleuren zijn ze al vanop een goede afstand te zien mangs de weg.De wapiti is ook het meest gevaarlijke dier van het park, als moeder wapiti haar jongen leert, hoe het in de natuur het best overleeft of waarschuwt voor gevaar stampt ze metr haar hoeven..Hetzelfdez gebeurt in het bronsseizoen, waarbij het wapiti mannetje mensen op afstand houdt en eventuele andere mannelijke wapiti's zijn status laat zien.

  'The WOODLAND CARIBOU'is een hoefachtige die in het uiterste ziuden van het park leeft.De populatie in het Banff en Jasper park zijn de laatste jaren achteruit gegaan, en zijn tot op een diepte punt gekomen, met in Banff park '5 ' dieren .Onderzoekers zijn aan het uitpluizen hoe het zover is kunnen komen, maar of er een betering in zicht is dat weet niemand.De careibou zijn niet goed bestand voor ' storing door mensen', vooral wanneer de jongen geboren zijn en in de winter wanneer ze opgejaagd worden door wolven.De woodland is dus een dier dat genoteerd staat als ' IN GREAT DANGER'.

  De geit of schaapachtigen, daaronder hebben we het 'BIGHORN SHEEP', is de tweede grootste inwoner van het park na de wapiti, ze zijn zandbruin van kleur, met een witte vlek op hun romp.De ram heeft over het algemeen sterk gekrulde horens, terwijl het wijfje korte spitsde horens heeft.

  De berggeit, deze dieren zijn zelden te zien, omdat ze het heel goed stellen in een bergachtige omgeving,en daarom niet vlug naar de dalen in het park komen.Ze zijn talrijk aanwezig in het park, maar als je de berggeit toch wilt zien , ga je best naar' the icefields in jasperpark'.

  'THE WOODLAND BISON' was ook een bewoner van het park, maar de laatste werd gedood in 1858 in de valmijen van het park.De Woodland bizon was gelijkaardig als de gewone bizon, met het verschil dat de woodland groter was dan de gewone bizon.

  'DE VLEESETERS': onder deze familie treffen we vier families aan, nl: de wezel-, de hond-,de kat-, en de beerfamilie.De wezels hebben over het algemeen lang uitgerekte lichamen, met klieren die een specifieke geur afscheiden.De grootste wezel uit de familie is 'THE WOLVERINE', die sporadisch in de toendra bemerkt wordt.Andere leden van de wezel familei zijn, de hermelijn, de langstaart wezel.

  Bij de honden familie treffen we de coyote aan, dit is een medium groot dier , met een magere muil en spitse oren.Coyotes worden dikwijls gezien terwijl ze de omgevong aan het controleren zijn, op knaagdieren of dode dieren langs de weg.De wolf is gelijkaardig als een grote Duitse Herdershond, maar heeft langere poten en grotere voeten, de muil is langer en niet zo spits als de coyote.

  De meeste wolven in Banff national park zijn donker van kleur, alhoewel hun klezur kan gaan van wit -grijs tot zwart.Wolven zijn sinds kort terug in het park na een lange tijd van afwezigheid.Tegenwoordig zijn er 40- 50 wolven aanwezig in het park, en allemaal leven ze op verschillende gebieden.

  Onder de katachtigen zijn er 2 soorten te melden, nl:'THE CANADIAN CAT' en de grootste van de 2 'THE MOUNTAIN LION OR COUGAR'.Alhoewel ze weinig te zien zijn, is er bewijs dat er een kleine MAAR GEZONDE populatie is van een 7 tot 10 tal dieren.Ook de lynx is in het park aanwezig, maar hier over zijn geen berichten van enige vorm van zijn populatie.

  Tenslotte hebben we ook nog de beren familie, met oa , 'THE BLACK BEAR' en 'THE GRIZZLY BEAR'.Er zijn zo'n 40 zwarte beren, die het park als hun thuis basis hebben.Ze wonen over het algemeen in de vallijen, langs the icefields parkway.De zwarte beer is kleiner dan de grizzly, maar heeft geen grote hoeveelheid spieren aan de schouders.De grizzly beren zijn talrijker aanwezig in het park, en het overgrote deel van het park, met de bossen, toendra, de rotsen en het ijs zijn de verbljifplaatsen van de beer, en de plaatsen waar hij zich het meest begeeft.De meeste bezoekers willen steeds een glimp van de grizzly opvangen, maar toch moet men uiterst WAAKZAAM ZIJN want een grizzly is ONVOORSPELBAAR en in het verleden zijn reeds verschilmlende toeristen aangevallen.En natuurlijk zijn er ook planten in het park, anders zou het voor de kleinere dieren onmogelijk zijn om te overleven.Er zijn 119 soorten van planten DIE NIET CANADEES ZIJN, maar ingevoerd.Deze werden ingevoerd om een strijd aan te gaan tegen de verschillende grassen die men in het park vind en die de rest van de vegetatie naar de knoppen helpt.

  Foto: The Woodland Caribou.

 • Verdriet

  Waar ga je heen?,

  Je vertrekt met zonsondergang,

  En laat je naasten alleen,

  Waarom ga je weg?

  Zijn zij een belemmering op jouw weg?

  Waar ga je heen?

  Is er niemand die op je wacht,iemand die van je houdt

  Waar ga je heen?

  Volg de route van je hart, die laat je niet in de steek.

  Waar ga je heen?

  Kijk niet naar het verleden om, leef in de toekomst......en kom tevreden terug .

  Heb ik zelf gemaakt en staat op Ashley

  Wat vinden jullie ervan..graag jullie mening, hoe het jullie raakt.

 • TIJD

  Beste blogvrienden,

  Ik heb vandaag nog niet veel tijd gehad om jullie een bezoekje te brengen, ik zal morgen proberen langs te komen.

  Ik heb zitten prutsen aan mijn andere blogje, en heb gelukkig alles weer goed gekregen.

  Pffffffffffff al dat veranderen is toch niet gemakkelijk als je daar niet veel van kent....

  Maar gelukkig heb ik alles netjes genoteerd....

  Voor vanavond wens ik jullie allemaal een rustige nacht toe, slaaplekker.....en tot morgen

  Hierbij plaats ik een foto van ons gezinnetje...

  Ik hoop dat jullie het allemaal een mooie foto vinden, maar de ster op de foto is natuurlijk onze kleinste ukkepuk Caroline.

 • BELANGRIJK

  spreuk van Chief Dan George


  We are as much alive as we keep the EARTH ALIVE.

 • CANADEES NATIONAL PARK'BANFF national park'

  In de herfst van 1883 stootten drie Canadese werknemers van de Canadese spoorweg maatschappij, op een grot met een warmwaterbron in,gelegen in het zuiden van de Rocky mountains in Alberta.

  Vanaf dat moment kunnen we dus spreken van het ontstaan van 'BANFF NATIONAL PARC', Canada's eerste park en het derde in de wereld.

  Het park heeft een totale oppervlakte van 6641km², vol van vallijen, bergen, gletsjers, graslanden, wouden en rivieren.'BANFF NATIONAL PARK ' is de bekendste en meest bezochtste plaats voor toeristen , en staat op nummer één van favoriete reisbestemmingen.

  Het weer en het klimaat in het park zijn zeer veranderlijk, en een jaar in 'BANFF NATIONAL PARC' zou de bezoekers een juist beeld geven van hoe het er hier aan toe gaat.In de zomer is het er warm en is er de mogelijkheid tot fietsen, kamperen, en beklimmingen te maken.

  In de winter is er een mogelijkheid tot schaatsen, trektochten, en alpine skien.Toch is het mogelijk om een weersschets te maken over het weer in het park.De maand juli is de warmste maand, met gfemiddelde t° van 22°C( in BANFFSTAD).januari is de koudste maand met gemiddelde t° van -15°C, maar de thermometer kan zakken tot -30°C, maar doordat de lucht in Banff droog is maakt het deze extreme temperaturen draaglijk.Het park kan het ganse jaar rekenen op sneeuwval.Maar aangezien het weer zo van dag tot dag kan veranderen worden de beozekers aangeraden om maatregelen te nemen en altijd alert te zijn.( Ook voor het gevaar van lawines).

  Ook het klimaat is een belangrijke factor over wat er blijft in het eco systeem en in het park.Infeite kan men zeggen dat het weer en het klimaat alles beslist in het overleven in het park.Alles is ontstaan door het weer, de beren kunnen overwinteren in de sneeuw, andere dieren zoals sommige geit soorten overleven door het gras onder de sneeuw.En in de barste omstandigheden zal dit dier naar zijn voedsel zoeken, en hun populatie is afhankelijk van de hoeveelheid gevonden voedsel in de winter.

  Verder zijn er ook een hele resem aan dieren waarvan hun soort met uitsterven bedreigt wordt, en om deze dieren van dit lot te besparen werden ze onder gebracht in 'NATIONALE PARKEN' zoals het 'BANFF NATIONAL PARC'.Er is tevens een organisatie in het leven geroepen ( in 2004) om al de verschillende populaties op te tekenen en te controleren, dit onder de naam'SARA'wat betekent Canada's Species At Risk Act.En volgens hun laatste noteringen zijn er 3 schalen, 1speciale zorg, 2 bedreigt, 3 in gevaar.Op deze lijsten zijn tevens de namen terug te vinden van de dieren, met oa;speciale zorgen voor de grizzly beer, wolverine, .bedreigt, oa; de woodland Caribou, en in groot gevaar; de banffsprings slak.

  Ik wil maar duidelijk maken dat we zorg moeten dragen voor onze PLANEET , niet alleen in Canada, maar wereldwijd.

 • SLAAPLEKKER......


  Een heel leuk en romantisch zicht, vind het erg rustgevend, geniet van jullie avond, groetjes allemaal, knuffels Nancy